Futbol, Karakter, Yetenek.
Mensup olduğu renklere bağlılık ve bitmez tükenmez bir enerji Sait Altınordu, 25 yıl kırmızı-lacivert formasını giydiği kulübüne olan aşkını, kendine “Altınordu” soyadını seçerek ebedileştiren, çok sevdiği kulübüne bir yaşam armağan eden, Türk futbolunun sembol isimlerinden biridir. İzmir’in yetiştirdiği müstesna kabiliyetlerinden biri olan Sait Altınordu’nun korner ve frikik gollerindeki hüneri, her iki ayağıyla da topu kumanda etmesi ve topla dripling yeteneği üst seviyedeydi. Sait Altınordu 1912 yılında İstanbul Kadıköy’de doğdu. İlk mektebi orada bitirdi.
1925 Yılında Kadıköy Kuşdili çayırında futbol oynamaya başladı.
1927’de genç Sait ailesiyle birlikte İzmir’e taşınır ve Karantina’da futbola devam eder.
1925-26 sezonunda finalde kaybedilen İzmir Şampiyonluğu Altınordu spor kulübünde büyük üzüntü yaratmıştır. Genel Kaptan Saim Seymener tarafından İzmir’deki çeşitli sahalarda ve okullardaki yetenekli genç futbolcuları kulübe kazandırma çalışması başlatılmıştı. 1928 Yılında Şekerci Hakkı Alkım vasıtasıyla 16 yaşındaki genç Sait Altınordu kulübüne kazandırılır. İlk senesinde genç takımda oynayan Sait Altınordu, 22 Mart 1929 tarihindeki lig maçında Sakarya takımına karşı A Takımla ilk maçına çıkar.
Altınordu’nun aynı yıllarda yaptığı bu gençleştirme hareketinde kendisi gibi takıma kazandırılan genç arkadaşları olan Adil Bümen, Mazhar Öksüz, Cemil Şatır, Vedat Düzkan, Hamdi Toptop ile birlikte 1945 yılına kadar hep birlikte oynarlar. Bu istikrar Altınordu’ya toplamda 7 İzmir mahalli lig şampiyonluğundan 6 tanesini kazandırmıştır.
4 kez A Milli olan Sait Altınordu ilk kez 22.04.1932 tarihinde Macaristan’a karşı Taksim stadında sağaçık mevkiinde oynamıştır.
12.07.1936 tarihinde Yugoslavya’ya karşı sağ iç,
03.08.1936 tarihinde Berlin Olimpiyatlarında Norveç’e karşı sağ iç ,
01.08.1937 Belgrad’da Yugoslavya’ya karşı sağ iç oynamıştır.
Ayrıca Sait Altınordu 37 defa yabancı takımlara karşı içeride ve dışarıda özel maçlarda görev almıştır.
Aktif futbol yaşamını 1952-53 sezonu sonunda sonlandıran Sait Altınordu için turnuva düzenlenmiş ve kupayı finalde KSK’yi yenen İzmir Demirspor kazanmıştır.
Bölge İstişare Heyeti, 1952-53 sezonu sonunda tüm İzmir kulüplerinin arzusu doğrultusunda emektar futbolcu Sait Altınordu’yu Bölge Futbol Antrenörlüğüne tayin etmiştir. Böylece Sait Altınordu kulüplerin genç takımları ile bölgenin karma takımını çalıştırarak İzmir futboluna hizmet vermeye devam eder.
Sait Altınordu’nun ilk öğrencileri arasında yıllar sonra kendisinin kahramanı olduğunu söyleyen 17 yaşındaki Damlacıklı Metin Oktay, 16 yaşındaki Ergun Öztuna (Puşkaş Ergun), 18 yaşındaki kaleci Akın Barhan gibi ileride çok başarılı olacak İzmirli genç futbolcular vardı.
Daha sonraki yetiştirdiği İzmirli gençler arasında KSK’lı Ogün Altıparmak, Altınordulu Aydoğan Çipiloğlu ve Rüştü Güneş de bulunmaktadır.
Sait Altınordu teknik direktör olarak 1959-60 sezonu çalıştırdığı İzmirspor’un 1.Ligi 6. sırada bitirmesini sağlayarak büyük başarı sağlamıştır. Sezon sonuna doğru İzmirspor yönetim kurulunun istifası üzerine kendisi de istifa eder. Aynı sezon sonunda Altınordu ligde düşme hattında yer alır ve Bursa’da oynanacak Terfi Tenzil (play-off) maçlarında kendisini düşmekten kurtarmaya çalışacaktır.
Sait hoca hemen çok sevdiği kulübünün imdadına koşar ve dinamik Altınordulu ruhu ile terfi tenzil ( play-off baraj maçları ) maçlarına Altınordulu futbolcuları hazırlamaya başlar. Sonunda 7 takımlı terfi tenzil liginde Altınordu şampiyon olarak 1.ligde kalmayı başarır.
1960-61 Sezonu Altınordu’nun teknik direktörü yine Sait Altınordu’dur.
1960 Haziran ayındaki hararetli Altınordu kongresinde şu tarihi konuşmayı yaparak sukuneti sağlamıştır.
“ Zamanımız azdır. Kulübümüzün geçmişteki dedikoduları ile geçirecek vakti yoktur. Elele verelim ve Altınordumuza iyi bir istikbal hazırlayalım. Her şey Altınordu içindir.”
Sezon başında yeni transferler için umumi kaptan Candoğan Sakaoğlu ile Sait hoca hemen çalışmaya başlarlar. İç transferi bitirdikten sonra ilk önce Sait Hocanın çok istediği Vefalı genç Milli Muhterem Ar’ı Galatasaray’ın elinden kaparlar.
1965 Yılında Altınordu’nun küme düşerek 1.Lige veda etmesi Sait Altınordu’yu üzmüştür. Sait baba her zaman camiasının içindedir.
1965-66 Sezonunda son maçta Altınordu’nun Adana’da Adana D.S. yenmesi gerekmektedir. Altınordu Adana’da 3-1 galip gelerek şampiyon olur. Bunun telefonla haberini alan Sait Altınordu büyük sevinç yaşar.
14.11.1973 Tarihinde Kırmızı-Lacivertli İzmir Karması A Milli takım ile Sait Altınordu’nun jübilesi için karşılaştı. A Milliler maçı 4-1 kazandı.
17.11.1978 Tarihinde Sait Altınordu bir kalp krizi sonunda vefat etti.